Asis CT-City Technologies ile yeni bir projeye başladık!

İstanbul Üniversitesi ile Asis CT Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı


2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nda yer alan eylemlerin gerçekleştirilmesi, akıllı şehir çözümleri, yerel akıllı şehir stratejisi ve yol haritası hazırlanmasına rehberlik edilmesi konusunda açılan “Akıllı Şehir” ihalesini kazanan İstanbul Teknokent firmalarımızdan Asis CT-City Technologies, akıllı şehirler ve yeni teknolojiler konusunda önemli çalışmaları bulunan İstanbul Üniversitesi ile işbirliğine gitti. Üniversite-sanayi işbirliklerinin gelişmesi adına çıktılar üretecek bu protokol ile geleceğin akıllı şehirlerinin standartları ortaya konulmuş oldu.


Firmalarımızdan Asis CT, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nı hayata geçirmek amacıyla, Coğrafi Bilgi Sistemler Genel Müdürlüğü’nce açılan ve ülkemizde 81 ilin akıllanmasına rehberlik edeceği ihaleyi kazanmasının ardından, İstanbul Üniversitesi ile işbirliği yaptı. Türkiye’nin tüm şehirlerinde yürüttüğü faaliyetleriyle adından söz ettiren, dünyanın ise 12 ülkesinde büyük projelere imza atan şirket, bu işbirliğiyle, yerel yönetimlere yönelik akıllı şehirler ve yeni teknolojiler konusunda üniversite görüşüyle ilerlemeyi hedefledi.


İstanbul Teknokent Entertech binasında düzenlenen işbirliği protokolünün imza törenine, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül, İstanbul Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Yasin Erol, İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Şeker, İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Alper Okyar, Asis CT Genel Müdürü Dr. Fatih Gündoğan katıldı. İmzalanan protokole ilişkin olarak bir değerlendirme yapan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Ülkemizin akıllı şehirler alanında başlattığı hamleyi yarının Türkiye’sini inşa etmek ve daha yaşanabilir şehirler inşa edebilmek adına çok önemli buluyorum. Bu proje ile şehirleri teknolojiyle akıllı hale getirmek üzere yola çıkan Asis CT’ye destek olmaktan üniversite olarak gurur duyuyoruz” dedi.

İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Şeker ise, “Akıllı şehirler zamanın, mekânın, enerjinin, şehir güvenliğinin tasarruflu bir şekilde sağlanmasını amaçlar ve bu bakış açısıyla akıllı şehirlere giden yol, kentlilere çok daha kaliteli ve sürdürülebilir hizmet ulaştırmaktan, şehirleri daha yaşanabilir hale getirmekten geçer. Bu bakış açısıyla yol alabileceğimiz ve bilgi birikimimizle çalışmalarımızın, Türkiye’nin 81 iline fayda sağlayacak olmasından dolayı mutluyuz” diye konuştu.


İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Alper Okyar da yaptığı değerlendirmesinde, akıllı şehir planlamasının, şehrin altyapısının planlandığı ve inşa edildiği, hizmetlerin bütünsel bir şekilde birbirine entegre edildiği ve sistemlerin birbirine bağlandığı yolu yeniden tanımlamak anlamına geldiğini belirterek, “İstanbul Üniversitesi TTO olarak üniversite sanayi işbirliği adına böyle bir çalışmanın başlamış olmasını çok önemli buluyoruz. Ülkemiz adına Asis CT’nin üstlendiği bu görevden dolayı da tebrik ediyoruz.” diye konuştu.


50’den Fazla Teknik Rapor ve Eğitim Dokümanı Hazırlanacak

İşbirliğine yönelik değerlendirme yapan Asis CT Genel Müdürü Dr. Fatih Gündoğan ise, “2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nda yer alan eylemlerin gerçekleştirilmesi, akıllı şehir çözümleri, yerel akıllı şehir stratejisi ve yol haritası hazırlanmasına rehberlik edilmesi ile ülkemizde akıllı şehirler konusunda kapasitenin geliştirilmesine yönelik açılan ihaleyi kazandıklarını hatırlatarak, “Şirketimiz, önümüzdeki bir yıllık süreçte danışmanlarla birlikte bir dönüşüm projesine liderlik edecek.” dedi. Gündoğan, “Yerel yönetimlere akıllı şehir olmaları yönünde birebir rehberlik etmek üzere çıktığımız bu yolculukta ilk işbirliğimizi, ülkemizde şehircilik alanında önemli çalışmalara imza atan İstanbul Üniversitesi ile yapmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.


“İşbirliklerimizle, Yol Haritaları Bütüncül Yaklaşımla Hazırlanacak”

Günümüzde şehirlerin nüfus artışı, çevre, sağlık, ulaşım gibi temel alanlarda zorluklarla karşı karşıya kaldığını ve kaynak kapasitesinde sınırlara ulaşıldığını aktaran Fatih Gündoğan, şöyle konuştu: “Bu sorunların bertaraf edilmesinde ve hatta çeşitli durumlarda kentsel kalkınmaya yönelik fırsata dönüştürülmesinde, akıllı şehir kavramı büyük önem taşıyor. Kazandığımız ihaleyle hedeflenen ve şehirlerde ekonomik büyümeyi ve sosyal gelişmeyi teşvik ederek çevresel koşulları teknolojiyi kullanarak iyileştirmek amacı taşıyan akıllı şehirlere katkı sunarak yol haritaları belirleyeceğiz. Kurum ve kuruluşlarla yapacağımız işbirliklerimiz, bu yol haritalarının bütüncül yaklaşımlarla hazırlanabilmesine ve projenin ülkemize olan katkısını daha da artırmasına vesile olacak. Bu anlamıyla illerin ihtiyacına özgü yapılacak akıllı şehir çalışmalarının bir strateji doğrultusunda planlanabilmesi ve gerekli yetkinliğin kazanılması için gereken bilgi ve tecrübe aktarımında, İstanbul Üniversitesi bizim için önemli bir paydaş olacak.”


Protokol töreni Asis CT firmasının ziyaret edilerek yaptıkları çalışmaların incelenmesi ile son buldu.



Galeri